Je bekijkt nu Oma Sjaan

Oma Sjaan

Ze woont in een flat aan de Haringstraat op de derde etage. Tussen rijen van grijze deuren valt één groene deur op. Het zwart-witte huisnummer heeft plaats gemaakt voor een fleurige ‘162’ met bloemen eromheen, zelf geschilderd. ‘Mevrouw van Rode’ staat eronder. Sjaan is haar voornaam. Men noemt haar ook wel: ‘Sjaantje’. Dat past ook at beter bij haar, want ze is gezellig mollig en klein van postuur. Ze is vol van levenslust. ‘Het gaat erom, hoe je je van binnen voelt!’, zegt ze altijd. Sjaan is te herkennen aan haar guitige twinkeloogjes en de robijnrode lippenstift op haar mond die meestal op lachen staat. Maar toch vooral aan haar opgestoken kapsel, als een soort suikerspin. Je zou je kunnen afvragen hoe ze het toch iedere dag weer voor elkaar krijgt. Het geheim: liters haarlak en een stapel schuifspeldjes.

 Zoals gezegd: het gaat om de binnenkant maar ‘het oog wil ook wat’, aldus Sjaan. Ze vindt het belangrijk om er netjes uit te zien, om niet te zeggen: ze is best ijdel. Iedere ochtend zit ze al gauw een half uur achter haar kaptafel om het hoge kapsel te creëren. En over hoog gesproken, dat is haar stem ook. Vooral als ze enthousiast is of moet lachen. Dan kan ze kreten slaan als: “Whoeeh”, “Ooooh”, “wat krijgen we nâh?!” , “schei ûit!” en “ga weeeeeg!”.

Sjaan draagt vaak sieraden en die stemt ze dan af op haar outfit, want “het moet wel een beetje mixen en metsen he”. Verder draagt ze altijd een grote bril. Het montuur is een tikje ouderwets en toch hip. Als ze druk bezig is wil die nog wel eens een beetje scheef gaan hangen.

- Geschreven door Scarlet Hendrickx-van Stokhem

De levenslustige oma van Scarlet maakt soms absurde en hilarische dingen mee. Dat maakt haar een ideaal hoofdpersonage voor kinderverhalen! Zo kwam Scarlet op het idee om verhaaltjes te schrijven, gebaseerd op de verhalen van haar eigen oma Sjaan.

Scarlet stuurde me een aantal verhaaltjes door en vroeg mij of ik het hoofdpersonage wilde tekenen. De verhaaltjes zitten vol humor en grappige omschrijvingen dus ik was meteen enthousiast. En hier is ze dan: Oma Sjaan! 

De echte oma Sjaan werd een aantal weken geleden 91 jaar en kreeg haar eigen personage cadeau!

Wie weet vinden we haar ooit in de boekenwinkels!